První zoubky

Víte, co má společného první zoubek s dobrým špionem? Oba se objevují ve správný čas, a když to udělají, je to jako vypuštění tajného agenta do světa. Ale nebojte se, nebudeme používat žádné tajné kódy nebo skryté zbraně, jen vám povíme, jak přežít čekání na první zoubek vašeho drobečka.

první zoubek?

Růst zubů je jako utajená operace, která začíná mezi 2. a 4. měsícem života malého agenta. První signály? Zvýšené slintání, vodnatá rýma a mírně ztracená chuť k jídlu. Malí agenti se stávají neklidnými, ale nebojte se, toto období bývá dočasně, přičemž první zoubek většinou nespadne do tajného úkrytu bez povšimnutí.

Prvním klíčovým signálem je charakteristické cinkání lžičky o klubající se zoubek. Ale pozor, to není jediná taktika! Slintání, opuchlá nosní sliznice, červené tváře, a občasné překvapení ve formě nepříjemně (až kysele) zapáchající stolice. To vše jsou jen některé z příznaků, které následují v tuto bondovskou dobu.

Kdy?

Většině agentů se první zoubek prořeže mezi 5. až 10. měsícem. V ojedinělých případech se může stát, že se miminko se zoubkem už narodí. Naopak jsou i případy, kdy děťátko nemělo jediný zoubek v jednom roce. Nebojte se. Každé dítě je jiné, a tak je jiná i doba prořezávání zoubků. Všech 20 mléčných zoubků by mělo být prořezáno do 3 let věku děťátka. 

Imunita v ohrožení

V této fázi hry se objevuje snížená imunita, což může být odhaleno zelenožlutým sekretem z nosánku. To je signál k tomu, abyste se poradili s dětským lékařem. Ale, kamarádi, pamatujte, že v této bondovské misi neplatí žádná pevná pravidla. I když malý agent měl u prvních dvou zoubků trochu větší drama, u těch dalších to může být jinak. Někteří mají lehkou procházku s mírně zvýšenou teplotou, jiní bojují s horečkami. Každá mise je jedinečná.

Hlavní příznaky

  • Oteklé, citlivé dásně
  • Neklid a pláč
  • Zvýšená teplota a horečka
  • Slintání s bonusovou vyrážkou na obličeji
  • Kašel a rýma
  • Tendence cucat a žvýkat tvrdé věci
  • Nechuť k jídlu
  • Nespavost

JAK POMOCI?

Existuje několik všeobecných tipů, které mohou pomoci ulevit vašemu malému odvážlivci od bolesti při vzestupu zoubků:

  • Kousátka: Pro snížení překrvení, podráždění dásně a zánětlivých projevů mohou být skvělým spojencem různá "kousátka". Běžně se doporučuji chlazená kousátka, která můžete dát schladit do lednice. (u nás to nikdy nefungovalo, ale každý agent je jiný). My jsme jich vyzkoušeli mnoho, ale silikonové kousátko se nám osvědčilo nejvíc. Jemný chrastící zvuk miminko uklidňuje a zároveň pomáhá miminku vnímat okolní svět. Při ochutnávání masíruje dásně a tak zmírňuje napětí při prořezávání zoubku. SILIKONOVE KOUSTATKO
  • Studená zelenina: Studená zelenina, například okurka, také poskytuje úlevu. Při podávání zeleniny by měl rodič vždy dohlížet, připravit kousky, které se dobře drží a jsou bezpečné.
  • Trpělivost a láska: Při růstu zoubků buďte trpěliví a poskytněte svému dítěti možnost kontaktu s rodiči, jakkoli bude potřebovat. Mazlete se s ním a vytvářejte bezpečné prostředí.
  • Změny v kojení: Pokud kojíte, buďte připraveni na změny v návycích dítěte. V této době může vyžadovat častější přisátí k prsu, což mu může poskytnout útěchu a klid.
  • Masáž dásní: Podrážděné dásně miminka ocení masáž pomocí speciálních gelů nebo olejíčků. Před masírováním dásní však pamatujte na důkladnou hygienu rukou, abyste zajistili bezpečnost.

Každý malý agent prochází tímto dobrodružstvím po svém, ale vždycky to vyžaduje odvahu a pevnou vůli. Ať je to jakkoli, pamatujte, že i ta největší tajná mise se jednou úspěšně dokončí. Vaše malé děťátko se vrátí k normálu, a vy si můžete opět užívat krásné chvíle se svým malým spojencem. To je odměna za rodičovskou odvahu v této zoubkové výzvě. Držte se, agenti!

 

 

Mohlo by vás zajímat: Bestseller

BABYBOND SET: PRO NEPOSLUŠNÉ RUČIČKYbabybond set neposlusne rucicky 

 TO CHCI