Rodinný Valentýn s dětmi

Valentýn patří svátku zamilovaných, ale co ta láska vytváří :) nikdo už neřeší. Nikdy jsem nebyla velký romantik, ale vždy jsem na Valentýna udělala své polovičce dobrou večeři a večer sme mali celý pro sebe. No s příchodem dětí to tak úplně nejde :) toho času pro sebe s manželem jednoducho máme minimálně. Ale co, to je život. Každopádně si říkám, že to, že se máme rádi, nemusíme “oslavovat” jenom jeden den v roce. Můžeme si to užít každou volnou chvilku bez dětí ale i s dětmi :)

 

Víc dětí = větší blázinec = víc srandy = víc nervů = víc radosti = ale i víc starostí. Valentýn s dětmi musíte jednoduše trošku přizpůsobit. 

 

Děláte si starosti, co dělat s dětmi na Valentýna? Tak tady máte pár tipů, ale POZOR bude to všechno o srdíčkách! Jsou to aktivity spíš pro děti od 1 roku.

 

Výroba Valentýnky

 

Záleží jaké máte staré děti, s těmi staršími se můžete pustit do něčeho složitějšího, s mladšími vyrobíte snadno jednoduché valentýnky. Stačí vám k tomu papír, nůžky, barvy, lepidlo, brambora nebo razítko ve tvaru srdíčka a trošku inspirace. 

 

1/ Valentýnské srdíčko

 

Potřebujeme karton do kterého vystřihneme srdíčko, tak abychom ho mohli použít jako šablonu. Tuto vystřihnutou šablonu přiložíme na papír. Sebereme štětec s červenou barvou a vybarvíme. A je to hotovo. 

 

2/ Milujeme lepení!

 

Potřebujete červený A5 list papíru, z kterého vystřihneme jedno velké srdíčko. Z druhého bílého papíru vystřihneme také srdíčka, ale různé velikosti. Tyto bilé srdíčku budeme nalepovat na velké červené srdce. 

 

3/ Razítkujeme! 

 

Potřebujete červený A5 list papíru, který složíte na půl. Druhý A5 bilý papír také zložíte na půl a vystřihnete srdíčko, které budete razítkovat. Když nemáte razítko ve tvaru srdce, tak to vůbec nevadí. Stačí vám ½ brambory z které vytvoříte razitko ve požadovaném tvaru. Děti milují razítka, takže můžete použít různé barvy a orazítkovat vystřižené srdíčko, které nakonec vlepíte do červeného papíru a máte snadno vyrobenou dětskou Valentýnku. 

 

Valentýnské cukroví: 

 

Srdíčka a zase srdíčka! Když máte větší děti tak můžete společně upéct zdravé sušenky ve tvaru srdíček (tip: ovesno-jablečné sušenky bez cukru můžou i malinké dětičky). Nebo zkuste tyto banánovo-kokosové srdíčka: 

 

Ingredience :

  • 2 zralé banány
  • 1/2 hrnku kokosu
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • oříšky podle chuti



Postup

 

  1. Banány rozmačkáme. Přidáme kokos a ovesné vločky, případně trochu medu a oříšky podle chuti. Vzniklé těsto pořádně vypracujeme.
  2. Vzniklé těsto vložíme do sáčku, přes který ho vyvalíme, aby se nelepilo. Těsto vyválíme na tloušťku cca 3-5 mm.
  3. Z těsta vykrajujeme srdíčka, nebo jiné tvary a pečeme na pekáči vyloženém pečícím papírem přibližně 11 minut na 190 ° C, aby byla srdíčka zlatavé barvy. 
  4. Podáváme samostatně nebo s oblíbenou přesní dávkou.

 

Společné hry a aktivity:

 

Společné chvílé strávené spolu jsou tím nejlepším dárkem. Naplánujte si s dětmi co budete dělat. A co tak: 

 

  1. LEGO - Postavte s dětmi například obrovské LEGO srdíčko
  2. TEPLO / ZIMA - Jednoduchá hra, kde děti musí hledat po bytě něco (například to mohou být upečené kokosové srdíčka) co schováte. Rodiče dítě navigují pomocí slovíček TEPLO / ZIMA. 
  3. POHÁDKY - můžete si společné číst, nebo si udělejte teplý čaj/kakao vlezte si pod deku a společně si pusťte nějakou pěknou pohádku. 
  4. PROCHÁZKA - ty, co milují procházky, běžte ven a užívejte si přírody
  5. RODINNA DISCO PARTY - pro milovníky hudby a tance uspořádejte si rodinnou tancovačku. Věřte bude to ZÁBAVA.



A co bude na večeři?

 

Dobré jídlo je základ :) Zeptejte se dětí, co by si dali na večeři a zapojte jich do její přípravy. Tatínek bude určitě rád, když si bude moci na chvíli odpočinout, mezitím co děti zabavíte mícháním, zdobením nebo můžou prostřít stůl na večeři. V případě, že už Vám dítě jí samo, nechte ho se s jídlem hrát - na Valentýna je všechno dovoleno! 

 

Darky ANO nebo NE?

 

Dárky bychom si neměli dávat jen na Valentýna. Obdarovávat se můžeme po celý rok - jen tak z LÁSKY. Dárek na Valentýna u nás není nutností, ale když můžeme udělat někomu radost, tak proč ne? A kdo než děti jsou ti, kteří se nejvíc těší každé drobnosti. Správné dárky vyčarí úsměv na tváři a dítě potěší. Dobrý dárek může dítě něčemu naučit, například jako naše černobílá obrázková knížka “Farm Animals” pro ti nejmenší dětičky! K této knížce dostanete jako další DÁREK i černobíle obrázky, které dítě přiřazuje k jednotlivým obrázkům. Jsou vhodné i pro starší děti. Má-li vaše miminko staršího sourozence, bude knížka ideální hrou pro jejich společné chvíle! 

 

Nezapomeňme na svou polovičku!

 

Když děti spí je ideální chvíle najít si čas jen pro sebe a svou polovičku! Myslím, že tady žádné tipy, co dělat s partnerem/manželem nepotřebujete ;)

 

Krásného rodinného Valentýna!