Víte jak pracovat s černobílými obrázkovými knížkami? My ANO.


Jste maminka, která jsi koupila, nebo dostala černobílou obrázkovou knížku pro miminka, ale nevíte si rady jak a hlavně kdy ji použít? Dnes si povíme kdy je vhodné použít černobílé obrázkové knížky a jak jich správně používat, abychom pomohli našemu miminku ve správném vývoji.

 

KDY můžeme začít používat černobílé obrázkové knížky?

 

Na tuto otázku je velmi jednoduchá odpověď. Černobíle kontrastní knížky je možné použit již od 2 týdnů života miminka. Určitě si říkáte jak může 2 týdenní miminko vnímat knížku. Souhlasím, že tak malé miminko si neuvědomuje, že se jedná o knížku. Miminka totiž na začátku vidí velmi rozmazané. Vidí tak max do 30 cm, takže vnímají hlavně tvář matky. Miminka hlavně reagují na kontrasty černé a bílé barvy a právě proto tak milují černobílé knížky, karty, obrazy a hračky. Tyto kontrasty mohou miminko zaujmout již v tak útlém věku (ano i v prvním měsíci).

 

PROČ používat černobílé obrázkové knížky, karty nebo hračky?

 

  • podporují zrakové funkce dítěte,
  • rozvíjí také vnímání dítěte,
  • je to skvělá pomůcka pro pozicí pasení koníčků
  • pozitivní pro vývoj mozku

 

JAK můžeme používat černobílou knížku?

 

  • Položit knihu vedle miminka když leží

Černobíle kontrastní knihy jsou vhodné již od 2. týdnů od narození miminka, právě kvůli kontrastu černé a bíle barvy. V prvních třech měsících můžeme položit knížku vedle miminka když leží. Miminko se začne otáčet hlavičkou za černobílými obrázky, které rádo pozoruje. Tím si procvičuje svůj zrak.

 

  • Ukazovat dítěti obrázky když leží na zádech

Je to jednoduché :) Dítě si položíte na záda, posadíte se před dítě a ukazujete mu obrázky z knížky. Když budete pohybovat knížkou sem a tam (zleva doprava a naopak) tak dítě bude otáčet hlavičkou za obrázky.

 

  • Položit knížku před miminko - podpořit tak polohu pasení koníčků

Když se miminko začne přetáčet na bříško, položíme knížku před miminko. Podpoříme pozici “pasení koníčku”, kde miminko leží na bříšku a snaží se hlavičku zvednout nahoru. Černobílá knížka miminko upoutá a posiluji tak nejen zrakové funkce ale i držení hlavičky.

 

  • Dítě sedí na klíně a vy čtete

V této pozici posilujete nejen vnímání dítěte, ale i pouto mezi matkou a dítětem. Dítě Vám sedí na klíně a vy mu čtete do ouška a ukazujete v knížce obrázky. Je to dokonalé spojení! Ale pozor na správnou polohu dítěte. Dítě, které ještě samo nesedí by mělo být v ležaté poloze.

 

  • Položit knížku na pohovku, dítě si prohlíží obrázky ve stoje

Když už začne dítě pomaličku lézt tak položte černobílou knížku na pohovku a dítě tak bude víc motivované se postavit. Bude se snažit chytit knížku a listovat v ní.

 

  • Dítě je schopno držet knížku a obracet stránkami

Černobílá obrázková knížka je vhodná i pro starší dítě. Když už umí dítě sedět je otázkou času, kdy začne listovat a prohlížet si obrázky v knížce. Dítě postupně začíná rozlišovat jednotlivé zvířátka a učí se zvuky, které vydávají.