Co dělat s dětmi doma, když venku nemůžete?

To, že venku řádí pandemie koronaviru, už asi víte, že? Je to nelehká situace pro mnohé z nás. Nejdůležitější je chránit sebe a své blízké a co možná omezit kontakt na minimum. Vláda ČR od dnešního dne 16.3.2020 vyhlásila karanténu - resp.. zákaz volného pohybu. To pro nás znamená, že bychom měli venku vycházet jen v nejnutnějších případech. Myslím si, že to je dobře, když to může pomoci stopnou šíření koronaviru.

Co dělat s dětmi doma, abychom se nezbláznili? Mrkněte na 15 tipů od BabyBond a nechte se inspirovat:

1. Učíme se nové věci!

Nikdy není pozdě na to, abychom děti naučili něco nového. Vysvětlete dětem co se děje proč je důležité si v této době pořádně umývat ruky. Děti milují vodu, takže malá přednáška jak správně si umýt ruce určitě neuškodí. Vysvětlete dětem, proč je bezpečné nosit roušky a zkuste si s dětmi roušku vyrobit. Na výrobu roušky můžete použít pečící papír, nebo bavlněnou látku. Na internetu určitě najdete mnoho jednoduchých návodu jak vyrobit roušku, které zvládnou i děti.

2. Čtěte

Čtení je zabíjí nudu. To, že je důležité dětem číst, tak to je každému jasné. Teď máte na to dostatek času i prostoru. Už žádné výmluvy.

3. Kreslení - malování

Kreslení a malování je skvělá věc, která dítě zabaví. Můžete dětem dávat úkoly, co mají nakreslit, nebo to nechat na jejich fantazií. Nebo nakreslíte dětem perem/fixou různé obrázky, které dítě bude muset vymalovat - vytvoříte tak omalovánku. Děti milují razítka a když můžou otisknout na papír různé věci. Udělejte si například s brambor nebo ovoce razítka.

4. Upečte s dětmi sušenky nebo dort

Sladkého není nikdy dost. S dětmi můžete upéct dort. Podle věku jim zadávejte úkoly které zvládnou. Nechte je ozdobit muffin, nebo rozmíchat těsto.

5. Společně cvičení může být zábava

Když nemůžeme jít do posilovny, nebo na trénink, abychom se zbavili stresu, tak můžeme zkusit s dětmi. Dítě můžete zapojit, nech cvičí podlé vás, nebo posilujte s dítětem. Malé miminko je také závaží - a nepotřebujete činky!

6. Třídění hraček

Je čas na úklid! Teď máte ideální příležitost společně s dětmi uklidit. Je důležité, aby jsme děti zapojili. Nechte je utřít prach, vybrat hračky, které už nepotřebuje a které můžete například darovat na charitu. Jaro je za chvíli tady, takže jarní úklid bude potřeba ;)

7. Bunkr

Bunkr - to je zaručená zábava. Nepoznám dítě, které by nemilovalo bunkr, domeček, nebo svůj vlastní hrad, kde se může schovat. Nebo se tam můžete schovat společně a dát si sušenky, které jste upekli ;)

8. Schovávaná

Hru na schovávanou pozná každý. Patří mezi naše oblíbené už hodně dlouho. Máte víc možností. První je, že se schovává po byte Vaše dítě a vy ho hledáte. Nebo můžete schovat nějakou věc a tu věc bude dítě hledat. Využijte nápovědy ZIMA-TEPLO.

9. Udělejte si maňásky ze starých ponožek

Opět tu máme tvořivou dílničku. Udělejte si maňásky ze starých ponožek. Stačí nalepit oči (můžete přišít i gombíky), s nitek udělat vlasy a domácí divadýlko může smělo začat.

10. Zpívejte, tancujte nebo hrajte na hudební nástroje

Už jste měli domácí karaoke? Ne? Tak to můžete s dětmi vyzkoušet. Zpěv a tanec zaručeně pobaví celou rodinu. A pro šikovnější a odvážnější přidejte i hudební nástroje. Když nemáte použité to co doma máte, například hrnec jako buben, nádobu s rýží jako chrastítko apod..

11. Dráhy a bludiště

Udělejte dětem dráhu. Nemusíte moc přemýšlet, stačí vám například toaletní papír, nebo prázdné kelímky od jogurtu. Když máte úzkou chodbu, tak pomocí lepící pásky můžete vytvořit překážkovou dráhu - ale to je vhodné pro starší dětičky.

12. Tvoření z kartonových krabic

Kartonové krabice jsou a vždy byli TOP v rámci tvoření. Pro dívky můžete vytvořit domeček pro panenky, pro kluky garáž pro autíčka. Nebo vytvořte velký domeček, kde se můžou děti schovat - záleží kolik krabic doma máte. Na internetu najdete mnoho inspirace, co vytvořit s kartonu.

13. Pěstování bylinek

Zasaďte řeřichu, bazalku, petržel nebo fazole. Vysvětlete dětem jak rostou bylinky a co je potřeba dělat, jak o ně pečovat. Děti budou s nadšením každý den sledovat, jak se rostlince daří.

14. Barevný svět

Hra na barvy může být zábavná ale i naučná. Můžete dítě postavte například k oknu ať vám řekne, jaké barvy aut vidí. Nebo vytáhněte krabičku s barevnými gombíky až jich roztřídí podle barvy.

15. Těstovinové výtvory.

S těstovin vytvoříte například náhrdelník, který můžete věnovat například babičce. Nebo těstoviny obarvěte různými barvami a na papír si vytvořit obrázek (rybičku, sluníčko, autíčko…), když bude obrázek hotový stačí ho lepidlem nalepit.

Věříme, že jsme Vás trošku inspirovali a tuhle karanténu zvládneme všichni s úsměvem. Nezapomeňte na své blízké a babičky - pošlete jim fotku jak doma trávíte čas, když jich nemůžete navštívit.