Montessori hračky pro miminka od 0 do 3 měsíců

Hledáte Montessori hračky pro miminka? Dnes máme pro vás tipy, které byli u nás nejoblibenější a máme jich vyzkoušené. Co je ještě na těchto hračkách super? Některé z nich vydrží celý první rok a některé dokonce budou vyhovovat vašemu dítěti i v předškolním věku!

Nejprve chci zdůraznit, že první tři až šest měsíců dítěti vlastně nepotřebujete mnoho hraček. Některé si můžete vyrobit sami. 

tip 1.: Černobílé kontrastní kartičky a knížky

kontrastni kartičky 2

V prvních několika měsících se zrak novorozence teprve rozvíjí. Na začátku miminko vidí rozmazaně a vůbec nerozlišuje barvy. Všechno je v odstínech šedi. Z toho důvodu velmi dobře rozlišuje černobílé kontrasty,, které miminko zaujmou. To je jeden z důvodu, proč by u vás doma neměli chybět nějaké černobílé kontrastní kartičky nebo knížky, které si můžete prohlížet spolu s dítětem. Začínejte s jednoduchými tvary a  postupně můžete ukazovat složitější obrazy a vzory. Dobrou zprávou je, že vaše dítě si je zamiluje a bude s nimi trávit celý první rok.

- Černobílé kontrastní kartičky zdarma: ZDE

- Černobílá kontrastní knížka: ZDE

tip 2.: Montessori mobily

munari-montessori-mobile

Montessori mobily jsou naprostou nezbytností pro novorozence a kojence! V prvních týdnech miminko pozoruje a zpoznává okolitý svět a tyto závěsné mobily jsou k tomu určené. .Každý z nich zlepšuje koncentraci, zapojuje dítě a rozvíjí důležité dovednosti. Podle Montessori pricipu tyto mobily bychom mněli používat v přesném pořadí:

  1. Munari - jde o první závěsnou dekoraci pro miminko. Po narození je jeho zrak trochu neostrý, ale dokáže rozpoznat světlo, tvary, pohyb a také velmi kontrastní prvky. Miminko bude velmi pozorně sledovat a vnímat kontrasty, tvary, proporce i rovnováhu prvků. Můžeme ho používat od 3 týdnů života miminka. 
  2. Oktahedron - závěsná dekorace z osmistěnu. Tento závěsný mobil se používá až od 6 týdnů a je tvořený trojrozměrnými geometrickými tvary, které přináší nové podněty ke zkoumaní a vnímaní. Miminko bude soustředěně sledovat osmistěny, které se otáčí. 
  3. Gobbi učí graduaci barev. Můžeme používat mezi 2-3 měsícem. Tento mobil tvoří pět koulí stejné barvy v různých odstínech. 
  4. Tanečníci, který můžeme využívat kolem 3-4 měsíce. Tento mobil obsahuje 4 stylizované postavy cca 17 cm vysoké, vyrobené z tenkého lesklého papíru, který odráží světlo. Každý z nich se pohybuje a to vytváří dojem tance. 

 

tip 3.: Dětské zrcadlo

zrcadlo

Děti rády hledí na svůj obraz! Zrcadlo bychom mněli umístit v prostoru, který je určení k denní činnosti. Zrcadlo by mnělo být z bezpečnostního skla, ideálně aby bylo dlouhé obdélníkové, které můžeme přišroubovat o zeď. Miminko se v něm bude moci prohlížet a uvidí v něm i celý svůj pokoj. V pohoze na břiše bude mít důvod zvedat hlavičku a dívat se na svůj odraz v zrcadle. Posílují se tak svaly, a miminko bude zvládat udržet hlavu nahoře čím dál tím déle. Zrcadlo nevyužijeme jenom na začátku, můžeme ho používat i když dítě vyroste, kde může pomáhat s oblékáním, nebo čištěním zubů a podobně.

 

bonusový tip: Senzorický kroužek se stužkami

kroužek se stuhami

Dřevěný kroužek s černobílymi stuhami jsou dokonalým doplňkem dětských smyslových hraček. Děti si užijí texturu stuh a také kontrasty černé a bílé barvy jim pomáhají podporovat zvědavost a povzbuzovat jejich vývoj. Senzorický kroužek se stuhami není určen na instalaci nad postýlku, ve které miminko spí! Senzorický kroužek se používá v době, kdy je dítko přes den aktivní (hrací podložka). Doporučujeme zavěsit jej nad hrací podložku nad hrudník miminka, (určitě ne nad jeho obličej). Můžete použit kroužek k upoutaní miminka při hře, kdy kroužek pohybujete ze strany na stranu s cílem, aby miminko otáčelo hlavičkou. Nebo použit při lechtání miminka (na nožičky, ručičky a podobně). Tento kroužek se stuhami využijete i když miminko vyroste. Když dětí chodí, rádi pozorují, jak se stuhy pohybují a hrají se s kroužkem na draky a podobně. 

 

A co vy? Jaké máte oblíbené Montessori hračky pro miminka? Dejte nám vědět. 

 

 

Mohlo by vás zajímat: NOVINKA

BYBYBOND SET: MONTESSORI

 set 2 TO CHCI