Montessori ve světe miminek

maria-montessori

 

Principy Montessori výuky jsou založeny na pedagogickém přístupu vytvořeném italskou lékařkou a pedagožkou Marií Montessori. Tento přístup klade důraz na samostatný vývoj dítěte a jeho schopností učit se prostřednictvím vlastního zájmu a samostatného objevování.

Základními principy Montessori výuky jsou:

  • Respektování individuálního vývoje: Montessori věřila, že každé dítě je jedinečné a má své vlastní tempo rozvoje. Učitelé v Montessori prostředí jsou instruováni respektovat individuální potřeby a zájmy dítěte.
  • Připravené prostředí: Učební prostředí je pečlivě připraveno tak, aby bylo podnětné, uspořádané a přizpůsobené potřebám dětí. Materiály jsou umístěny na dostupných poličkách a děti mají svobodu vybírat si, s čím chtějí pracovat.
  • Samostatnost: Důležitým prvkem Montessori výuky je podpora samostatnosti dětí. Děti mají možnost volit, kdy a s jakým materiálem budou pracovat, a mají zodpovědnost za udržování pořádku ve svém prostředí.
  • Pracovní materiály: Montessori materiály jsou vývojově vhodné a zahrnují hmatatelné, multisenzorické nástroje, které umožňují dětem konkrétně prozkoumávat abstraktní koncepty, jako jsou matematika, jazyk a kultura.
  • Seznamovací cykly: V Montessori prostředí jsou děti rozděleny do tříletých věkových skupin. Tento model umožňuje starším dětem sloužit jako vzory pro mladší a zároveň se učit tím, že vysvětlují své dovednosti.
  • Svoboda pohybu: Dětem je umožněno volně se pohybovat v učebním prostoru, což podporuje jejich fyzický vývoj a koncentraci.
  • Učitel jako průvodce: Montessori učitelé nejsou tradičními "učiteli," kteří přednášejí informace. Jsou spíše průvodci a pozorovatelé, kteří sledují pokrok dítěte, poskytují individuální podporu a ukazují dětem, jak používat materiály.
  • Sami sebe korigující materiály: Montessori materiály jsou navrženy tak, aby umožňovaly dětem samy sebe korigovat a objevovat chyby, což podporuje samoregulaci a nezávislost.
  • Důraz na smyslové vnímání: Montessori věřila, že děti se učí nejlépe skrze své smysly, a proto jsou materiály navrženy tak, aby oslovily různé smyslové vnímání, včetně hmatu, sluchu a zraku.
  • Celostní vzdělání: Montessori výuka zahrnuje nejen akademické dovednosti, ale také rozvoj emocionální inteligence, sociálních dovedností a respektu k druhým.

 

Montessori není jen metoda vzdělávání - je to způsob života. A tak by měl být i první rok života tvého miminka - plný objevování, samostatnosti a radosti. Montessori principy můžeme začít používat hned od začátku - od narození dítěte. Dnes mám pro vás tři konkrétní tipy, jak můžeš ty a tvoje miminko začít těžit z Montessori principů:

1/ příprava prostředí pro miminko

Prostředí pro miminko by mnělo být uklidňující a pokojné. Nezapomeňme, že dětský pokoj by mněl být rozdělený do 4 části:

  • část pro spaní: Představte si, že se probudíte vy v kolébce/postýlce místo vašeho miminka? Co dítě uvidí? Montessori princip upřednostňuje postýlku bez postranic s tyčkami. Miminko po probuzení vidí celej pokoj, má možnost se rozhlédnout a zkoumat. 
  • část pro hraní: Od narození by mnělo mít miminko prostor pro bdění, během kterých bude samo pozorovat okolí. Jeho pozornost se zaměří na ruce, závěsné předměty, zrcadlo a podobně. Cílem je poskytnout miminku vhodné předměty, které ho zaujmou. 
  • část pro krmení: Vyberte si takové místo, kde se budete cítit příjemně. Ideálně nějaké křeslo, klidně i houpací. Vedle křesla je mít dobře po ruce stolík, kde si můžete položit sklenici vody a kapesníky. Nezapomeňte na to, že i dítě se rozhlíží během kojení. Na stěnu pověste obrázek, na začátku zvolte černobílý a pak ho můžete měnit. 
  • část pro převlékaní, přebalování: Komoda na převlékaní miminka je úplně ideální. Vybírejte takovou komodu, která má jednoduchý přístup k zásuvkám, které se jednoduše otevírají a zavírají - využijete ji i když bude dítě starší. Na komodě samozřejmě nesmí chybět přebalovací pult. Nezapomeňte se zásobit hromadou plen! 

 2/ Hodně mluvte s miminkem

Když se dítě narodí, nevidí svět tak, jak my, protože jejich sítnice ještě není plně vyvinuta a vidí jen na vzdálenost 25-30 centimetrů, proto se tak rádi přitulují k vám - je to vzdálenost matky a dítěte, když ho drží v náručí. Říkejte dítěti co děláte, proč děláte, jak děláte. Dítě se bude cítit bezpečně (protože slyší váš hlas) a zároveň bude pozorovat vaši mimiku tváře. 

3/ Používejte černobílé kontrasty k upoutání miminka

V době narození dokáže dítě vidět pouze velké kontrasty mezi černou a bílou, takže pokud máte krásnou pastelovou dětskou místnost, v tomto stadiu to pro vaše dítě vizuálně nedělá nic, protože všechny barvy mohou vidět jako jeden odstín spojený dohromady. V průběhu následujících měsíců se mozek vašeho dítěte bude rychle vyvíjet; proto je důležité zahrnout vizuální stimulaci. Od 10-12 týdnů věku vaše dítě může rozlišovat barvu červenou; takže to je skvělý čas na představení hraček v černé, bílé a červené barvě. Snažte se vyvarovat se hračkám, které jsou barevné a hezké; jak bylo zmíněno výše, v tomto stadiu nenabídnou vašemu dítěti vizuálně nic.

Jak jsou teda výhody využívaní černobílých kontrastních hraček a pomůcek: 

  • výrazně přispívá k rozvoji zrakových schopností
  • upoutávají pozornost vašeho dítěte
  • zlepšují koncentraci
  • stimulují vývoj mozku

Jaké černobílé kontrasty zvolit? 

  • Knihy

Pokud vás někdo zeptá, co darovat vašemu dítěti k narození, požádejte jich o černobílou knížku. Je v podstatě jedno, kterou vyberete, podstatné jsou černobíle kontrasty, které upoutávají miminko. Tip na černobílou knížku zde: FARM ANIMALS

kniha 2

  • Černobílé kartičky

Nikdo vám nedal dárek v podobě knížky pro miminka? Nebojte se, můžete si černobílé karty vyrobit sami! Můžete je buď nakreslit, namalovat, nebo pokud máte přístup k tiskárně, vytisknout. Jedny černobílé kartičky jsme vám vyrobili, ty si můžete jednoduše stáhnout zde

contrast cards 3

  • Černobílé hračky a předměty 

Černobílé hračky a předměty můžete použit kdykoliv a kdekoliv. Ale pozor! Nepřehánějte to. Ideální je aby jste vždy využívali len jednu věc.  Můžete si vybrat s různých možností. Pro začátek, když je miminko malé doporučujeme závěsné mobily. Pak můžete použít různé chrastítka, kousátka, obrazy, hračky a podobně. Případně použijte to co máte doma (černobílou tapetu, černobílý polštář, deku nebo cokoliv co má černobílé kontrasty).

A samozřejmě máme pro vás tajný tip: BabyBond Montessori set.  S tímto setem určitě zabodujete. Obsahuje černobílou knížku, která využívá kontrastních barev pro stimulaci zrakového vnímání a pomáhá rozvíjet vizuální schopnosti. Senzorický kroužek se stuhami nejenže podporuje vývoj zraku, přirozeně upoutává pozornost, podporuje koordinaci a jemně stimuluje a rozvíjí psychomotorický vývoj. A na závěr dřevěná duha je kreativním nástrojem, který mu umožňuje experimentovat, podporuje jemnou motoriku, trpělivost a obratnost. 

set 2

 

Využívate vy montessori princípy? Dejte nám vědět.