Proč číst dětem?

To, že by se dětem mělo číst, to ví asi každý. No ne každý ví, proč je to tak dobré a důležité. Proto se podíváme na několik důvodů, proč je lepší číst dětem, než jim dát do ruky mobil/tablet a jaké výhody přináší pravidelné čtení. 

 

Čtení vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem. 

Co může být krásnější než pevné pouto mezi rodičem a dítětem. Když čtěte a dítě Vás poslouchá podporuje a prohlubuje svůj vzájemný vztah rodiče a dítěte. Je to velmi důležité pro jeho samotný vývoj, proto je dobré začít číst dítěti co nejdříve. Se čtením černobílých obrázkových knížek můžete začít již od 2 týdnů života miminka. 

Čtení rozvíjí představivost.

Jeden z mnoha důvodu proč číst dětem, je ten, že čtení podporuje představivost dětí. Dítě je schopno vytvářet představy a to je předpoklad k tvořivé činnosti. Čtením si dítě vizualizuje příběh, ten může v jeho představách vypadat pokaždé jinak. Představivosti se meze nekladou. Když je dítě tvůrčí bez problému si poradí i v problémových situacích, dítě najde rychle řešení a nestresuj se. Je klidnější a vnímavější.  

Čtení je zábava.

Čtení považují za skvělou zábavu. Když se dítě nudí, tak může být mrzuté. Knížky jsou pro nudu ideální. Dítě se zabaví na dlouhé hodiny. Menší dítě si knížky rádo prohlíží a je fascinovaný obrázky. Větší dítě procvičuje čtení a slovní zásobu. Čtení pohádek dětem zase rozvíjí jejich fantazií. 

Čtení zabraňuje vzniku závislosti na televizi a počítači;

Každá maminka se bojí, aby jej dítě nebylo závislé na televizi, počítači nebo telefonu. Vidím pohledy výčitky maminek, když dá svému dítěti telefon, aby na chvíli bylo zticha, nebo nerobilo bordel v tramvaji, v čekárně, na kafe a podobně. Jak tomu zabránit? Čtete dětem. Já sama jsem dlouho měla v kabelce malé cestovní knížky, abych zabavila dítě, když čekám v čekárně nebo na úřadě. Čím víc čtěte dítěti, tím víc je na to dítě zvyklé a nevyžaduje počítač ani telefon. Dokonce jsem schovávala před dítětem tablet, abych ho neměl na očích. Když ho neviděl, tak ho ani nechtěl. Dítě chce to co jeho rodič a když dítě vidí, že maminka nebo tatínek celou dobu čumí do telefonu, tak nebuďte překvapený, že to vyžaduje i dítě. Měli bychom si položit otázku na čem jsme závislí my? Příště než budete chtít zabavit dítě, zvolte radši knížku. Zabráníte tak vzniku závislosti na televizi nebo počítači. 

Čtení rozvíjí smysl pro humor.

Rozvíjejte smysl pro humor a smějte se společně. Čtením knih dítě získává ne jen vědomosti, ale čím je starší, tím má zájem o směšné zápletky v příbězích. Chce se smát a bavit. Čtení knih rozvíjí smysl pro humor. Můžete si to okořenit tím, že budete měnit hlasy podle jednotlivých postav. Děti si tak nejen lépe představí každého účinkujícího, ale také si ho lépe zapamatují. Z nových hlasů budou mít velkou zábavu a dětský smích je přece pro rodiče to nejkrásnější. Čtěte dětem!

Čtení je příjemným uspávacím rituálem. 

Když je dítě miminko, nastavujeme různé zvyky a rituály, aby miminko bylo více v klidu a dobře spalo. Hlas matky je tím nejlepším lékem na krásné sny. Miminko se cítí bezpečně. Čtení knížky, nebo povídání pohádky je krásným a nezaměnitelným rituálem před spaním, při kterém dítě usne jako dudek :) Tak na to nezapomínejme! a čtete dětem každý den před spaním.

Čtení posiluje sebevědomí.

Tím, že dítě čte, může srozumitelně vyjadřovat své pocity, nálady a názory. Když dítě neumí vyjádřit to, co by chtělo, může to vést k tomu, že se dítě stáhne a mlčí, nebo pláče. Naopak čím víc dítě se umí vyjadřovat, tím víc je sebevědomější. A to je taky jeden z důvodů, proč je dobré číst dětem. Rozvíjejte jeho sebevědomí a čtěte dětem.