Vyrobte si s dětmi adventní kalendář z kartonu


 

Advent se blíží rychlosti světla. Čas běží a my tu máme opět vánoční období, s kterým jsou spojené různé čarovné zvyky a tradice. Aby jsme zpříjemnili dětem čekání na vánoční dárky, tak vyrábíme, nebo kupujeme adventní kalendář, který schovává na každý den malé překvapení. A my jsi jeden advetní kalendář můžeme spolu vytvořit. 

 

Když nemáte čas na výrobu, můžete si adventní kalendář koupit. Teď je jejich nabídka fakt obrovská. A jestli potřebujete (tak jako já) trošku vypnout hlavu a dělat něco kreativního, něco jiný, co běžně neděláte, tak se můžete s námi pustit do výroby adventního kalendáře z kartonových krabic. Já jsem do výroby zapojila i děti, což je pro mnoho z vás taky velké plus. 

Co budeme potřebovat? 

  • velké kartonové krabice
  • řezák
  • lepidlo
  • barvy
  • pravítko
     

Věděli jste, že:

"První tištěný kalendář s malými barevnými obrázky přilepenými na lepence vyrobil „nechtěně“ v roce 1908 nápaditý mnichovský tiskař Gerhard Lang z Maulbronnu, který byl spolumajitelem tiskárny Reichhold & Lang v Mnichově, který na vlastní náklady vytiskl vystřihovací kalendář s názvem „V zemi Ježíškově."

 

 

A jak přesně postupovat?

Je to fakt snadné. Rozhodla jsme se vytvořit kartonový domeček. Šablonu domečku jsem neměla, takže záleží jak velké mate kartonové krabice a jak jsou hrubé. Čím hrubší karton, tým míň budete potřebovat kartonových domečku. Nám vystačilo 5 kartonových domečku s hrubším kartonem a 2 kartonové domečky s tenký kartonem na přední a zadní stranu. Když máme vyřezané domečky je čas nakreslit a vyřezat jednotlivá okénka. Zadní stranu necháme bez okének, naopak na přední straně vyřežeme okénka i se zavíráním. U ostatních kartonových domečků vyřežeme okénka bez zavíraní. Následně všechno dohromady slepíme. Mně pomohl syn s natíráním lepidla. Pak když lepidlo zaschlo, jsme se pustili do barev. U nás stále vyhrává bílo-černá kombinace (nic překvapivě). Vy si samozřejmě můžete zvolit vlastní kombinaci barev, případně můžete nechat své ratolesti, ať si svůj kalendář vyzdobí a namalují sami. Nakonec, když barva uschne můžete na jednotlivé okénka napsat číslice, nebo vytisknou a nalepit. 

Takže když to shrneme, tak je potřeba: 

  • vyříznout kartonové domečky, 
  • do kartonových domečků vyříznout okénka,
  • všechno to slepit dohromady,
  • vymalovat domeček podle vlastních představ, 
  • a napsat, nebo nalepit čísla na jednotlivé okénka. 
     

 

 

A co dát do peckového adventního kalendáře?

Adventní kalendář, který jsme si vyrobili se synem má opravdu malé okénka (4x5cm), takže žádné velké věci se tam nevejdou. Ale upřímně, to byl i záměr. Myslím, že v tomto období je sladkostí celkem dost, takže není ani cílem děti víc dopovat cukrem. Rozhodla jsem se, že tento rok bude adventní kalendář kombinací zážitků a dobrot. Do každého okénka dám napíšu na malý papírek jeden zážitek (jako například vyzdobit stromeček, napsat list Ježíškovi, vyčistit botu pro Mikuláše, vytvořit přáni pro babičku, vyzdobit si v pokojíčku okno ...) a okořením to malou dobrotou v podobě sušeného ovoce, oříšku, nebo malým čokoládovým bonbónem. Věřím a doufám, že tento náš společně vytvořený adventní kalendář zpříjemní dětem čas do Vánoc. Není dokonalý, ale je náš!

 

A co vy? Máte už vytvořený svůj adventní kalendář? 

 

Šťastné a veselé prožití nádherného vánočního období

BabyBond.cz

Silvia