Co děti vidí po narození? 12 měsíční transformace

 

Děti jsou úžasná malá stvoření :) To jak rychle rostou a vyvíjejí se překvapí každého nového rodiče. To jak se dítě chová a to co dělá souvisí s tím, jak vlastně vidí svět kolem sebe. Na začátku miminko nevidí téměř nic. V počátcích vidí rozmazaně a rozlišují kontrasty černé a bílé barvy. Zrak se rychle vyvíjí a zlepšuje. V průběhu roku se zrak miminka zlepší natolik, že vidí stejně jako dospělí člověk. 

 

 

What Babies See

 

 

 
Je důležité začít stimulovat zrak ihned po narození!

 

Hned po narození mají děti velmi špatný zrak. Vše je rozmazané a jsou schopny rozeznat pouze změny ve světle, tvarech a pohybu. Miminko nevidí velmi daleko - vidí tak maximálně na 30 cm. V teto době miminka jsou zaměřeny hlavně na tvář maminky, nebo tatínka, který ho drží v náručí. Zatím není schopno vidět barevně, jenom v černobílých kontrastech. A proto už v této době (již 2 týdny po narození) miminka reagují na kontrasty černé a bíle například velké černobílé puntíky a šachovnicové vzory. 

Po prvním měsíci dítě se učí jak soustředit oči na hračku, stačí hýbat hračkou tam a zpět (zleva do prava a naopak). Postupně se to dítě naučí a bude hezky reagovat a otáčet hlavičkou.

Když má dítě 2 měsíce začne vnímat / vidět barvu. Nejprv vidí rozdíl v odstínech jako je oranžová a červená. V tomto měsíci začne miminko projevovat i zájem o složitější vzory. Nyní je vaše dítě také lépe schopno zaostřit na objekty blízko obličeje. V tomto věku se také vyvíjí počáteční koordinace ruka-oko. Je to dobrý čas na představení knih a kontrastních hraček, které ji povzbudí, aby se na ně začala natahovat.

Někdy po 3 měsíci věku miminka se vyvine schopnost efektivně sledovat svisle se pohybující předmět. 

V čtvrtém měsíci miminko začne uvědomovat hloubkové vnímání. To mu umožňuje vnímat velikost, polohu i tvar předmětu. Začíná tahat za vlasy, mačkat knoflíky, nebo dokonce může se pokusit strhnout brýle. Rozvíjí své uchopovací dovednosti. Můžete mu pomoci tím, že nabídnete předměty nebo hračky, které se snadno uchopí. Hračky bychom měli dát mimo dosah miminka, tak aby se snažilo hračku chytit. 

Kolem pátého měsíce dítě začne  uvědomovat stálost objektů. To znamená, že miminko chápe, že to co nevidí stále existuje. V tuhle dobu je vhodné začít s různými hrami, například že částečně zakryjeme hračku a uvidíme jestli ji najde.

Vidění miminka se stále zlepšuje. V šestém měsíci si můžeme všimnou, že vás může poznat i z druhého konce izby. Síce vás nevidí ještě dokonale jasně, ale rozezná vás. V tomto věku se učí, jak se pohybovat směrem k hračke. 

V devátém měsíci si dítě začne všímat velmi malých předmětů a snaží se jich zvednout. Zrak dítěte dokáže zaostřit i na malé předměty, což je další posun. 

Po deseti měsících má dítě dobře vyvinutý nejen zrak, ale i mozek. V tomto období je možné si všimnout, že dítě začíná spojovat souvislosti. Dítě si pamatuje osoby nebo věci, pokouší se mluvit a pojmenovávat to co vidí. 

Ve dvanáctém měsíci dítě vidí jasně jak blízké předměty tak i vzdálené.

 

 

 

 

 

Zdroj: www.babygaga.com